Sitemizde aramak istediğiniz konuyu

BizdenOku - Doğru Bilgi

Pazarcıların Metraj Hilelerine Dikkat


Bugüne kadar pazarlarda tezgahlara konulan ürünlerin önü arkası, terazilerin hatalı ölçümleri konuşuldu. Ancak tahta metrelerle ölçülerek satılan ürünlerden bahsedilmedi. Oysa perde ve kumaş satan satıcıların metraj hileleri vatandaşı bıktırmaya başladı.
Bilindiği gibi, ölçü ve tartıda sürekli hile yaparak helak olan milletlerden birisi de Şuayp peygamber aleyhisselamın uyarıcı olarak gönderildiği Medyen halkı tarihte bir ibret olarak yerini almıştı. Günümüzde alışverişlerde her türlü hile yapılmasına rağmen, yaşadığımız ibretlik felaketlere rağmen dur durak olmadan aldatmalar devam ediyor.
Bugüne kadar sıkça pazar yerlerinde hatalı terazilerle yapılan satışları, tezgahtaki hileli satışları sıkça gündeme getiren haberlere şahit olmuşuzdur. Taze, gösterişli ve güzel ürünleri öne çıkartıp tezgaha, dağ gibi yığıp, arkaya sakladıkları kart, solmuş, pörsümüş ve çürümüş ürünleri poşetlere doldurmaktan utanmayanlara tekstil ürünleri satanlar da eklendi. 
Bugüne kadar zabıtanın da pek dikkat etmediği, pazar yerlerinde metrajlarla satılan ürünlerde yapılan hileler kimsenin aklına gelmiyordu. Ne yazık ki, tüketicilerin pazarlardan 3 -5 - 10 metrelik şeklinde  satılan kumaşlar ya da perdelerdeki metraj hilesi bilhassa ev hanımlarının korkulu rüyası oldu.
İstanbul'un en büyük ve en köklü pazar yerlerinden olan Fatih semtinde çarşamba günleri kurulan Çarşamba pazarı hilenin de merkezi olmaya başladı. Meyve sebze , kahvaltılık ürünlerin satıldığı tezgahların ardından kumaşçıların yoğun olarak bulunduğu Zeyrek Mahallesi Yesarizade Caddesi, İhtiyatlı sokak ve çevresinde tezgah açan kumaşçılar ve perdeciler metrajlarda hile yapılan yerler arasında girdi.
Tahta metre, mezura ve şerit metrelerle kumaş satan bazı satıcılar ölçerken eksik vermeyle ünlenmeye başladı. Ev hanımlarının ev tekstilinde kullanmak, giysi yapmak amaçlı alacakları kumaşlarda eve döndükleri zaman istediklerinden daha kısa olarak kendilerine satıldığı konusunda şikayetçi olmaya başladı. Ancak, eksik kumaş verdi diye getirenler hem tepkiyle karşılaşıyor, hem de "evde kesip geri getirmişsin" denilerek suçlanıyor. Pazarcı esnafının şiddetinden korkan kadınlar sessizce geri dönmek zorunda kalıyorlar. 
Bazı tezgahlarda parça olarak değişik metrajlarda satılan kumaşların çoğunun ifade edilen metrelerde çıkmadığı , metre başına 5- 10 cm oynandığı dile getirilirken, top kumaşlardan kesilenlerinde yine aynı şekilde metre başına 5-10 cm eksik ölçüldüğü iddia edildi.

@bizdenoku