Sitemizde aramak istediğiniz konuyu

BizdenOku - Doğru Bilgi

Paylaşım Sonrası Dava Açıyorlar.. Avukatlar İş Buldu

Son yıllarda internet dolandırıcılarının sayıca her geçen gün artarak vatandaşları dolandırıp haksız kazanç sağlamaları bir yana bu kez internette paylaşım yaparak, bu paylaşımlara yorum yazanlara ya da paylaşımları kendi web sitelerinde, sosyal medya sayfalarında yayınlayanlara da tazminat talepli davalar açılarak yeni bir tuzak kurulmaya başlandı. Bu tuzak hukukta bulunan boşluklardan faydalanılarak ve yasal yollar kullanılarak yapılmaktadır. İtirazda işe yaramamaktadır.

Bilindiği gibi internette sayısız dolandırıcılık olaylarına rastlıyoruz. Kimi banka sitesi taklit ederek, kimi e-devlet kavramları üzerinden kimi sahte ürün satarak, kimi de alım satım sitelerinde art niyetlerle haksız kazanç sağlama peşinde koşmaktadır. Ve bu tuzaklara da dolandırıcılardan kat ve kat fazlası vatandaş bir çeşit "oltaya takılarak"  bu tuzaklarda heder olmaktadır. 

Bu kez yeni tuzak internet kullanıcılarını bulmaya başladı. Paylaşım yapılan videolara sert yorum yapanlara, sosyal medyada ( twitter, instagram, tictoc, linkedin vs ) fotoğraf ya da haber paylaşanlar bunları kendi sayfalarında, kendi web sitelerinde, bloglarında aynen paylaşanlar ya hakaret davalarına, yanlış ya da asılsız haber yayınladıkları için kişiliği küçük düşürmekten tazminat talepli davalara , ya da fotoğraf, resim gibi görselleri paylaştıklarında telif ücreti davalarıyla karşı karşıya kalmaktadırlar.

YALAN HABERE TAZMİNAT

Sözde bazı haber siteleri de bazı şirket ya da kişileri gerçekte olmayan şekliyle haber yapıyor. Bu haberleri haber ajanslarını da kullanarak ülke çağında yayılmasını sağlıyorlar. Dikkat çeken, okunması talep gören haberin hızlıca yayılması bu arada diğer haber sitelerinde ya da bloglarda yayınlanmaya başlıyor. Haberi yapan ilk kaynak bir kaç gün sonra haberi siliyor. ne var ki haberin silindiğinden bilgisi olmayanlara 5 -6 ay sonra danışma büroları ya da avukatlardan veya haberin muhatabı olan kişilerden ihtar geliyor. Kişilik haklarına tecavüz edildiği için ve haberin yayınlanmasından dolayı tazminat davası açılacağı ihtar olunuyor. Siz her ne kadar haberi ajanstan ya da belli bir kaynaktan aldığını da belirtseniz de aldığınız kaynakta da o haberi göremiyor ya da aynı adreste ilgisiz farklı bir haberler karşılaşıyorsunuz. İspat yoluna da gidilemediğinden davalarla uğraşmak zorunda kalıyorsunuz.

GOOGLE YA DA FARKLI MECRADAN RESİM KOPYALAMAYA TAZMİNAT
Sosyal Medyanın en popüler sayfası bilindiği gibi Google. Google resimler sayfasında sayısız fotoğraf bulmak mümkün. ve bunların üzerinde her ne kadar telif ücreti gerekebilir uyarısı olsa da hangi fotoğrafın kime ait olduğu bilinmemektedir. Belki bir kaç yıl önce belki yıllar öncesinden paylaşılan bir fotoğraf hoşunuza gidiyor. Bunu kendi sayfanızda paylaşıyorsunuz. Bunu fırsat bilen kişiler fotoğrafın kendilerine ait olduğunu ve izinsiz kullanıldığını iddia ederek savcılık kanalıyla suç duyurusunda bulunarak telif hakkı talebinde bulunuyorlar. Bir gün savcılıktan çağırılıp ifade vermeniz, savunmanızın alınmasının akabinde dava açılmasına engel olamıyorsunuz. Ve bir bedelle karşı karşıya kalıyorsunuz.

YOUTUBE MÜZİKLERİNDE ŞAŞIRTAN TELİF ÜCRETİ
Bir başka haksız kazanç yolu da youtube videolarındaki müzik ya da sesleri kullananlara geliyor. Youtube'un yayınladığı videolarda kullanılan seslerin bazılarına bilhassa yurtdışı müzik şirketleri anında telif hakkı istiyor. Her ne kadar videonun yayınlamasına bir zarar gelmiyorsa da, videodan para kazananların kazançların o firmalar tarafından el konuyor. Emek harcayıp hazırladığınız videoya bir arka plan müziği yada kulaklara aşina gelen herhangi bir çalgı modu eklediğinde birileri bunun kendisine ait olduğunu iddia ediyor. Mesela en basitinden bir videoya kelime-i tevhidi ezgisel okuyun anında size bir telif uyarısı geliyor. Bir Kuran-ı kerim okunması, bir ezan sesini yüklemeniz yine telif ihlali olarak karşınıza geliyor. Bir çalgı çalsanız ve bu çalgının müziğini yayınlasanız aynı ihlalle uyarılıyorsunuz. Videonuz yayınlansa da kazancı başkaları sahiplenmiş oluyor. Hatta sahiplenen kişi/kurumu araştırdığınız Amerika'da bilme ne şirketi karşınıza çıkıyor

YORUMA TAZMİNAT
Hürriyet'ten Ece Çelik'in haberine göre; tuzak paylaşımın bir örneği Bursa'da yaşandı.  YouTube'a yüklenmiş olan hayvana şiddet görüntülerini içeren ve bizzat şiddeti yapan bir kişinin yayınladığı görüntüler çeşitli hayvansever hesaplar tarafından paylaşıldı. Videolara da köpeğe şiddet uygulandığını gören bazı kullanıcılar videoya hakaret içerikli yorumlar yazdı. Videoyu paylaşan kişi ise bu videoya hakaret eden tüm hesaplara tek tek hakaret davası açtı. Ardından arabulucu şirket devreye girerek Yılmaz'ın davadan vazgeçmesi için davalılardan ücret talep ettiğini iletti.67 yaşındaki bir vatandaştan arabulucu vasıtasıyla 2500 TL karşılığında davayı geri çekebileceği söylendi. 

Yine aynı videoya yorum yapan Trabzonlu 53 yaşındaki bir ev hanımına yaptığı yorum karşılığı savcılıktan çağrıldığını belirtirken, gazetenin yaptığı araştırmada hayvana şiddet uygulayan ve videoyu yayınlayarak tepki gelmesini, gelen tepkilere göre tazminat talepli dava açma yolunu bulan şahsın yayınladığı video üzerinden onlarca hakaret davası açtığı öğrenildi

Durum böyle. Siz siz olun paylaşım yaparken kılı kırk yarın. Yoksa yarın başınıza gelmedik kalmaz. Zira bu tür girişimlerde haklı olmalarının tek yanı, günümüze uyarlanamayan ve kanunda yer almayan ancak hukuktaki boşluklardan yararlanılması, yasaların güncel gelişmelere paralel yenilenmemesinden kaynaklanmaktadır.

Not : 12 Ceza Dairesi 2015/4349 E. 2016/5349 K. Sayı ve 30.03.2016 tarihli bir kararında “herkese açık bir profilde paylaşılan fotoğraflara kolaylıkla ulaşılabildiği, fotoğrafın kullanıldığı yerin ortak alan olduğu, buradan alınmasının hukuk aykırı olmadığı” gerekçelerinden hareketle eylemin özel hayatın gizliliğini ihlal suçunu oluşturmayacağı belirtilmiştir.

@bizdenoku