Sitemizde aramak istediğiniz konuyu

BizdenOku - Doğru Bilgi

İbana Para Göndermeden Önce Yapmanız Gerekenler

Son dönemde alışveriş yaparken, satıcıların IBAN (Uluslararası Banka Hesap Numarası) talepleri giderek artmaya başladı. Bazı bankaların kredi kartı POS komisyonlarını fahiş şekilde artırması ve 45 günü geçen geri ödeme süresi nedeniyle birçok esnaf müşterisini IBAN’a yönlendirmeye başladı. Bunun yanı sıra devletten para kaçırmak isteyenlere de gün doğmuş oldu. Devlete vergi vermemek için iban veren kişi ya da işletme sahiplerinin bu art niyetli düşüncelerine de vatandaşlar aracı olmuş oluyor

Pazarda, marketlerde, kasapta, manavda, kuaförde, doktor muayenehanelerinde, elektronik mağazalarında ve daha bir çok işletmelerde yazarkasaların yerini şahsi IBAN’ların olduğu karekodlu tabelalar almaya başladı.

POS üzerinden yapılan bir alışverişte kişi banka kartı kullanarak taksitsiz peşin ödeme yapsa da esnafa bu para komisyon alınmayacaksa 45 gün sonra iade ediliyor. Komisyon oranları da yüzde 2.5’lara çıkmış durumda. Mevcutta kullanılan POS’ların cihaz, saha yönetimi, bakım/onarım ve kurulum gibi birçok maliyeti bulunuyor. Günlük 100 bin TL ciro yapan bir esnaf parasını hemen almak istediğinde bankaya 2.500 TL ödeme yapmak durumunda kalıyor. Bu da cirosu düşük olan ve pazarlık gücü olmayan esnafı zorluyor. Yüksek enflasyon ve faiz ortamında vade süresi de birçok esnaf için büyük bir kayıp anlamına geliyor.
Yüksek miktarlarda yapılan transferlerde açıklama kısmına, “elden alınan ödemenin iadesi” şeklinde yazılması isteniyor. Böylece vergi ya da yasal yükümlülüklerden taraflar kurtulmuş oluyorlar. Bunu yapan tüketici de o an bir şey olmaz diyerek talebe olumlu baksa da, ileride mağduriyetler yaşayacağını düşünemiyor.
Durum böyle olsa da, iban üzerinden alışveriş yapacak olanları ilgilendirecek bir uyarımız da gündeme gelmiş oluyor. Aman siz, siz olun havale yaparken o hatayı yapmayın..
Alışveriş yaptığınız kişi ya da işletmeye ücreti iban üzerinden öderken, açıklama hanesine hangi ürün için, hangi fatura ve fişe ait olduğunu mutlaka yazarak paranın ne için yatırıldığını belirtmiş olun.
Bu açıklama hanesini boş bıraktınız veya farklı bir açıklama yazdınız ve bu paranın aldığınız ürene ait olduğuna dair bir belirti yok ise, siz o kişi / şirkete parayı neden gönderdiğinizi ispat edemezsiniz. Herhangi bir sorun olduğunda da firma inkar yoluna gidebilir. Ürünü iade alsa da bedelini size eksik ödeme yapabilir, ödemeye bilir veya borcunuzu ödediğinizi, aranızda bir alışveriş olmadığı iddiasına da girebilir.
Hatta, alışveriş yaptığını kişi/işletme fatura bedelini ödenmediğiniz için size dava açabilir, icraya verebilir.

Bizden uyarması..

Erol Kara / @bizdenoku