Sitemizde aramak istediğiniz konuyu

BizdenOku - Doğru Bilgi

Gazeteci Adem Yavuz ve Rum Vahşeti Unutulmadı


Şehit gazeteci Adem Yavuz'u bilir misiniz?
Adem Yavuz (Çınarlı Hafik, Sivas, 1943 - Adana, 26 Ağustos 1974)
1943 yılında Sivas ilinin Hafik ilçesine bağlı Çınarlı köyünde doğdu. Babası Osman, annesi Elif Yavuz'dur.
İlkokulu Çınarlı'da tamamlayan Adem Yavuz, ortaokul ve liseyi İstanbul'da bitirdi. Ankara Sosyal Bilimler Fakültesinde öğrenimine devam ederken Günaydın Gazetesinde Ankara Muhabiri olarak gazeteciliğe başladı. Adem Yavuz 1968 yılında TRT Ankara Televizyonunda bir süre çalıştıktan sonra 1 Eylül 1969 tarihinde mesleğine ANKA Ajansında devam etmiştir.
Kıbrıs'ta 20-22 Temmuz 1974'te gerçekleşen birinci harekatta Türk askerinin henüz ulaşamadığı yerlerden olan Lefke yıllardır ‘mücahitler’ tarafından savunuluyordu. Ancak Rum ve Yunan güçleri tarafından abluka altına alınan Lefke, 22 Temmuz’da teslim olmak zorunda kaldı ve mücahitler de silahlarını bırakarak, evlerine dönmüştü...
Daha sonra, komuta kademesindeki 75 mücahit, evlerinden alınarak Limasol kışlasına götürülür, ancak kimse nerede olduklarını bilmez...
Bu sırada ikinci harekata tanıklık etmeyi başaran üç gazeteci, Girne’ye doğru yola çıkarken, girdikleri yolda Rumların saldırısına uğrarlar, şoförleri o anda ölür. Gazeteciler Anadolu Ajansı (ANKA) Muhabiri Adem Yavuz, Ergin Konuksever ve Cengiz Kapkın ise esir düşerler.
Omuzundan yaralanan Konuksever hastaneye kaldırılırken, Yavuz ve Kapkın’ın elleri birbirine kelepçelenmiş ve gözleri bağlanmıştır.
EOKA’lı bir general tarafından yakın mesafeden karnından vurulan Yavuz, Konuksever’in ameliyatından 6 saat sonra onun yanındaki yatağa yatırılır. Yavuz aldığı yaraya direnemeyecek ve 26 Ağustos’ta, henüz 31 yaşındayken Adana Numune Hastanesi’nde hayata gözlerini yumacaktır. Artık o da bir şehit gazetecidir.


***
Gazeteci Ergin Konuksever, o tarihte gazeteciler Kapkın ve Yavuz ile birlikte savaş bölgesi Güney Kıbrıs’ta arabayla gittikleri sırada, şoförün kendilerini dinlemeyerek yanlış bir yola girdiğini ve Rum askerleri tarafından yaylım ateşine tutulduklarını ifade ederek, olayı şöyle aktarıyor
"Rum doktor beni ameliyat ettikten altı ya da yedi saat sonraydı. Bir de baktım Adem'i getirdiler sedye ile. Çok şaşırdım. Hastane kapısında ameliyata girmeden önce hem Cengiz'le hem de Adem'le vedalaşmıştım. "Size artık bir şey olmaz. Ama bana bir şey olursa çoluk çocuk size emanet. Durumu anlatırsınız. Sağ çıkıp çıkamayacağım belli değil ameliyattan" demiştim.
Adem'i yanımdaki yatağa yatırdılar. Bir hafta kendine gelemedi. Kendine gelir gelmez de "Bu hastaneden kaçalım" demeye başladı.
"Nasıl kaçacağız, nereye kaçacağız bu yaralı halimizle?" diye sordum.
"Abi bunlar bizi öldürecek." diye yanıtladı.
"Yok oğlum," dedim "Burası hastane, bizi niye öldürsünler?"
"Abi, beni hastanenin bahçesinde vurdular." dedi.
"Meğerse beni bıraktıktan sonra giderken bahçede bir asker karnına makinalıyı dayamış Adem'in ve..."
Yaralanan Yavuz, aynı hastanede tedavi altına alındı. Durumu ağırlaşınca Türkiye'ye teslim edilen gazeteci Adana'ya getirildi ve burada tedavisine devam edildi.
Konuksever, kendisi de serbest kaldıktan sonra Türkiye'ye geldiğinde Yavuz'un Adana'da tedavisinin sürdüğünü durumunun ağır olduğunu anlatıyor.

****
İstanbul Gazeteciler Cemiyeti tarafından Çınarlı'da yaptırılan anıt mezara defnedildi.
Adem Yavuz adı birçok ilimizde okul, kurum, mahalle ve caddelere isim olarak verilmiştir.

Bunlardan bazıları,
İstanbul Ümraniye Adem YAVUZ Mahallesi,
İstanbul Ümraniye Adem YAVUZ Sağlık Ocağı,
İstanbul Kağıthane Şehit Adem YAVUZ Ortaokulu,
Sivas Hafik Adem YAVUZ İlkokulu,
Sivas Hafik Adem YAVUZ Yatılı Bölge Ortaokulu,
Adana Yüreğir Gazeteci Adem YAVUZ İlkokulu,
Kocaeli Gebze Adem YAVUZ İlkokulu,
Kocaeli Gebze Adem YAVUZ Ortaokulu,
Gaziantep Şahinbey Şehit Adem YAVUZ İlkokulu,
Gaziantep Şahinbey Şehit Adem YAVUZ Ortaokulu,

Derleme Erol Kara @bizdenoku