Sitemizde aramak istediğiniz konuyu

BizdenOku - Doğru Bilgi

Edirnenin Ortası Neresi.. Yine O Buldu


Edirne'deyiz..
Belki de Edirne'nin tam ortasında olduğumuzu bilemeden geziyoruz.
Edirne'nin hemen hemen her yerinden görülen koca cami...
Selimiye Cami adını duymayan yoktur.
Mimar Sinan'ın ustalık eserim diye tarihe geçirdiği mükemmel yapıdaki eseri..
Laf aramızda ama ben Mimar Sinan'ın eserleri arasında en çok Süleymaniye'yi beğenirim.
İstanbul'daki Süleymaniye Cami bana Edirne'deki Selimiye'den daha mükemmel gibi gelir.
Belki anlayamadığım mimari fonksiyonları öne çıkabilir ama huzuru, rahatlığı, büyüklüğü, mistik havası, göklere açılan kubbesi bana daha farklı geliyor. İlk gittiğimde de sonraki gitmelerimde de Selimiye bana ilginç gelmemişti.
Halen de öyle..
Konumuz dahi mimar, mimarların üstadı ve halen onun gibisi gelmedi dedirten Koca Sinan'ın Selimiye Caminin doğu köşesine koyduğu ve hangi amaçla koyduğu tartışılan, çıkış yolu bulunmayan bir sütundan söz edeceğim.

Selimiye Cami köşesindeki Arkantus başlıklı sütun 
 
Kayıtlarda Arkantus başlıklı sütun olarak geçen ve bölgede yaklaşık 2 bin yıllık Zeus tapınağının olduğu iddiasıyla araştırmacıların belirttiği yerde yapılan Selimiye Caminin doğu köşesindeki bu taşın tapınağın sütunlarından biri olduğu iddiası...
Arkeologlara göre, cami yapımı esnasında bulunan bu sütunun Mimar Sinan tarafından eski tapınağın hatırasına saygı olarak koyulduğu gibi bir varsayım..
Sütun gerçekten güzel yapılmış, üzerinde kuş (güvercin/kartal) figürü bulunan alacalı , zamanında dönen ancak bugün dönmeyen sütunu görünce hatırladığımız ilk unsur, İstanbul Şehzade Caminin inşasında avlu duvarına isabet eden bir işaret olarak yeşil bir sütun koydurur. Sütunun neden konduğu Sinan için sır olarak kalsa da, rivayetlerden biri İstanbul'un ortası bir rivayette de Bizans döneminde şehre surlardaki kapılardan giriş yapanların, Ayasofya’da sonlanan bir  antik ana yolu kullandıklarından bahsedilir. Bu yeşil sütun yolcuya Ayasofya’ya yaklaştığını gösteren bir menzil işaret taşı olduğu iddiası. 
İstanbul Şehzade Cami köşesindeki ve Edirne Selimiye Cami köşesindeki sütunlar

Bugün, Selimiye Camisi’nin dış avlu duvarının köşe noktasına konulan V/VI. yüzyıl özellikleri taşıyan Korent tarzındaki Bizans sütun başlığının de bir işaret olduğu, Şehzade Camindeki gibi Selimiye caminde olduğu sır olarak Mimar Sinan'ın gönlünde kaldığını kabul etmek gerekir, diye sanıyorum.
Sütunu incelediğimizde sütunun harelenmiş renk dağılımı ile birbirine uyumlu olduğu da görülmektedir. Her iki taş da renklidir. Renkler asla solmamaktadır. 
Bir de Edirne'de bulunan taşın başlığını süsleyen kuş figürlerini ikisinin çalınmış sadece birinin kaldığını üzülerek söylemek isterim. 
Bu arada harita uzmanlarına da Edirne'yi bu sütunu baz olarak ölçümlendirmelerini istesek.
Acaba gerçekten hemen hemen her yerden görülen caminin bu köşesi Edirne'nin ortası mı ?

Yazı ve Fotoğraflar Erol Kara - 2024 - @erolkaranet