Sitemizde aramak istediğiniz konuyu

BizdenOku - Doğru Bilgi

Adalet Bakanlığı Bu Oyunu Görmüyor mu ? Rant Kapısı Oldu


2019 yılında patlak veren karikatür davaları aralıksız sürmeye devam ediyor. Savcılıklara yapılan şikayetler, uzlaştırmacıya, uzlaştırmacılarla anlaşamayanların dosyaları ceza hakimlerinin önüne kadar çıkıyor.
Bu davalardan biri de kardeş sitemiz erolkara.net'in editörü oldu. İlk davada beraat etmesine rağmen BAM istedi diye, haklı iken haksız durumda cezaya çarptırılan Erol Kara hiç bir gelir elde etmediği, sadece insanlığa hizmet amaçlı yayın yapan 30 yıllık sitesini kapatmak zorunda kaldı.

2019 - 2020 yılında sosyal medyada ya da web sitelerinde, forum alanlarında, bloglarında iki karikatürcüye ait oldukları söylenen karikatürler üzerinden binlerce insan mağdur edilmeye başlamıştı. Kamuoyunda aylarca süren karikatür tartışması adliyelerde halen gündemde bulunmaktadır. "KarikatürMağdurları" ve "Karikatürdavaları" olarak da sosyal medyada yer alan tartışmalara sebep olan ve bunu takiben sosyal medyada bir çok vatandaşın Adalet Bakanlığı ve Kültür Bakanlığına seslenerek "karikatüdavalarıincelensin" hastaghı ile seslerini duyurmaya çalışması günlerce gündem düşmedi. Buna rağmen bakanlıkların sessiz kalması da durumun diğer bir şaşırtıcı yanı oldu.

2020 yılında pek çok insanın soluğu uzlaştırmacıların ve adliyelerde hakimlerin önünde aldığı, hatta bir çok vatandaşın polis baskınlarıyla karakollara götürüldüğü görüntüler medyada sıkça yer aldı. Dava görmek istemeyenlerin asgari 7 Bin TL vererek uzlaştığı karikatür davaları 8 milyon dosyanın görüşülmeye çalışıldığı Adliyelerin Fikir ve Sanayi Hakları Mahkemelerinde hatta, yerel mahkemeler dışında Bölge Adliye Mahkemelerinde dahi karar verilmek üzere işleme tabi tutulur oldu.

Buraya nereden geldik. Gerçek Gündem yazarı Metin Solmaz köşesinde "Erdil Yaşaroğlu ve 28 kuruşluk opera" başlıklı 21 Haziran 2022 tarihli yazısında bir tanıdığının karikatür yüzünden mahkemelik olduğunu yazıyordu.  

Solmaz tanıdığı olan bayana ait hayvan hakları sitesinden söz ederek "cepten yiyen ve hayvanlarla ilgili haber yayınlayan; farkındalık yaratmaya çalışan minicik bir site. Sitede harcadıkları paranın %10’unu bile karşılamayan Google reklamları var. " dedikten sonra konuya giriyor ve 2016 senesinde “zaten her yerde” olan karikatürlerden seçip siteye koyduğunu ifade ediyor. . "Eğlence olsun diye. Ve evet buradan bir gelir elde ediyor. Çünkü sitedeki Google reklamları bu sayfada da görünüyor. Gelir 28 kuruş. Bu 28 kuruş kanunlara göre suç. " diyor ve karikatürleri yayınladılar diyerek savcılığa usul erkan dinlemeden suç duyurusunda bulunan Erdil Yaşaroğlu’na konuyu getiriyor.


Yaşaroğlu ve Komik Büro adlı şirketten ortağı olan Selçuk Erdem, avukatı Kadir Kurtuluş'un hukuki desteğiyle önüne geleni şikayet ederek, tazminatları toplamak için dava üstüne dava açan/açtıran kişiler."

Kimlere dava açmadılar ki, 64 yaşında olan sürekli doktor kontrolüyle yaşama tutulan bu yazının sahibinden tutun binlerce üniversiteli genç, öğretmen, sağlıkçı, medyayla uğraşan sayısız kişiler, blogseverler, sosyal medya takipçileri, birbirlerine eğlence olsun diye karikatür paylaşanlar, eğitimciler vs vs  ve daha niceleri.

Google arama çubuğuna Erdil Yaşaroğlu, Selçuk Erdem, Kadir Kurtuluş, Komikbüro, Telifport yazarsanız neler olduğunu net olarak göreceksiniz.



Uzatmayalım. Bu üçlüye tepki olarak yayınlanan videolar, yapılan toplantılar, basın açıklamaları o kadar çok oldu ki, bundan habersiz olan tek kurum TBMM'de bulunan sayın Mileltvekilleri ve Adalet Bakanlığı oldu ki, "karikatüdavalarıincelensin" diye arşa uzanan şikayetlerin arkasından tek bir girişimde bulunulmadı.

Oysa 5846 sayılı yasanın günün şartlarına göre mutlak surette, kesinlikle değiştirilmesi gerektiği konusunda acil bir adım atılmalıydı.

Sadece bir adet haber içerikli bir karikatürden dahi davaya muhatap olanlar, seri olarak karikatürleri yayınlayanlar hemen hepsi yapılan suç duyuruları ile avukat tutuyor, tutamayan kendini savunmaya çalışıyor, Savunmalar hazırlıyor.


Solmaz'ın yazısında dediği gibi "Devlet bu işe mahkeme tahsis ediyor. Bilirkişiler, hakimler, mübaşirler çalışıyor. Dosyalar hazırlanıyor. Işıklar yakılıyor yazılar yazılıyor pullar yapıştırılıyor. " ve dahasını söyleyelim tebligatlar postacılara yük oluyor. Uzlaştırmacılara iş düşüyor. Devlet para kazanıyor, PTT para kazanıyor, Uzlaştımacı para kazanıyor. Bilirkişiler para kazanıyor. Bilhassa avukat paraya para demiyor. Ekibini artırmış, sürekli eleman ilanları veriyor. 

Solmaz yazısını bitirirken "dedim ki “tipik trol avukatlık faaliyeti”. "Avukat kazandı." dedikten sonra su şekilde sonlandırıyor "Ve çok kolay bir iş. Dilekçeler bir örnek. Şikayetler seri. Çok kolay bir örüntü. Başlıyorsun yürüyor. Sonrası hasat. Bu şekil yılda 1000 kişi “düşürseler” yılda 7 milyon 300 bin TL ediyor. "

Davası olanlardan biri de bu yazının sahibi. Yaklaşık bir yıldan fazladır Emniyet Müdürlüğü, Uzlaştırmacı, Adliye ve Hastane arasında mekik dokuyan 64 yaşında bir emekli.. Doktorların sıkı sıkıya 1 kg yükü taşımasını yasak diye tembih edilen, bir çok organı rahatsız olan biri. İlk duruşma oldu. Dosya Bilirkişi de , ikinci duruşma yakında. Kaybederse sittin sene ödemeyle bitiremeyeceği bir cezaya çarptırılma korkusu altında yaşamaya çalışıyor.

Bu durumu Yaşaroğlu'nun avukatına giderek bizzat dile getirdi. BÜRONUN MASRAFLARINI ÇIKARTMAK İÇİN bu parayı muhakkak alacaklarını ifade eden avukat sonrası, Erdiloğlu'na eposta gönderdi. Bu konuda kendilerine yazan insanlara cevap vermedikleri gibi bize de cevap vermediler. Üç kuruş emekli maaşına sahip 65 yaşına yakında girecek olan bir insana yaptıkları zulümle abad olacaklarını sanıyorlar. Ve topu topu 1 adet karikatürün sitesinde yer alması yüzünden.. Bakmayın öyle böyle bir karikatür değil. Çok basit bir kompozisyon. Ve internette binlerce var.. YANİ, HERKESİN HER ZAMAN GÖREBİLECEĞİ PAYLAŞILMIŞ, 


Bu arada unutmadan "Telif hakkı aradığını iddia eden karikatüristlerin, telif hakkı ihlali yaparak, yabancı bir çizere ait görseli kullandıkları ve kendilerininmiş gibi lanse ettikleri ortaya çıktı" Ve dahi Telifport diye açtıkları web sitesinde internetten buldukları milyonlarca görseli de kendilerine mal etmeye başlamışlar. Farkına varanlar kendilerine ait görselleri orada görünce sessizce kaldırıyorlar. 



Ya da onların kendilerine aitmiş gibi topladıkları görselleri bir sitede görseler hemen dava açıyorlarmış. Kişi ücretli aldıysa özür dileyip konuyu kapatıyorlarmış. Yabancı karikatürist Dan Piraro'dan özür dileyip telif ödemekten kurtuldukları gibi. ( Bizim özrümüz sayılmıyor. Özrü TL görüyorlar)



Yaşaroğlu ve arkadaşları kurdukları şirket üzerinden Avukatları desteğiyle tazminatları toplayabilmek için binlerce insanın mağdur oluşunu, neler çektiğini, depresyonlara girdiklerini, hasta olanların gelen krizlerle yataklara düştüklerini görmez ve duymazlıktan gelmeye devam ediyor. Binlerce insan mağdur oluyor. Ve hepsi masum bir paylaşımın ardından hayata küsüyor. İnsanlığa küsüyor. beddua ediyor. Belki bunların arasında ESER SAHİBİYİZ diyenlerin ana babasından yaşlı insanlar da vardır.

Acımıyorlar. 

Ve bir de diyorlar ki, .. Dedikleri aşağıda, google arama sayfalarında ve binlerce değil onbinlerce insanın yürek yangınında. Ahında..

Ne demişler. Alma mazlumun ahını çıkar aheste aheste.. Mazlumla Allah arasında perde yoktur. Allah c.c mazlumun duasına anında icabet eder. 

Bu sesi Milletvekilleri, Adalet Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı hatta Sayın Cumhurbaşkanı Duymalıdır. 

Karikatür Davalarına Neşter vurulması için 5846 sayılı yasa ve başkaca kanun, yönetmelik ne varsa "sebepsiz zenginleşmeye" "teliflerden dolayı mağdur oluşturmaya" "birilerinin haksız kazanç sağlamasına" "internet yasasınında her paylaşımın telif hakkına sebep olunmayacağına", "olmamasına" hatta "tahrik edici paylaşım yaparak" insanların kendisine hakaret etmesini sağlayarak "rant elde etme amacında olan fırsatçılara göz açtırmayacak" "YASA ÇIKARILMALIDIR"


58 yaşında emekli akdına, 70 yaşındaki amcaya dava açılmamış(mış) Amatör sditelere de açmamışlar. "Ticari sitelere" diyor. Gerçekler yalan söylemiyor oysa..

Daha fazlası Google arama Motorlarında....