Sitemizde aramak istediğiniz konuyu

BizdenOku - Doğru Bilgi

Sultanahmet Tapu ve Kadastro Eserleri Müzesi


600 yıl hâkimiyet kurmuş, çeşitli milletleri ve inançları bünyesinde barındırmış olan Osmanlı Devleti, resmi belgeleri muhafazaya bugünkü tabirle arşivciliğe büyük önem vermiştir. Devralınan zengin tarihi miras; sadece Türkiye’nin değil, Osmanlı Devleti’nin yıkılmasından sonra aynı topraklar üzerinde devlet kurmuş çeşitli milletlerin milli ve ortak tarihlerinin tespiti ve yazılmasında başvurulacak en önemli kaynaktır.
Arşiv Dairesi Başkanlığı arşivinde bulunan belgeler, sadece Türkiye’nin değil Osmanlı Devleti’nin yıkılmasından sonra bu topraklar üzerinde kurulmuş birçok devleti de ilgilendirmekte, bu milletlerin tarihlerinin tespiti ve yazımında başvurulacak en önemli kaynak olma özelliğiyle ayrı bir öneme sahiptir.
175 yıllık geçmişe sahip Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, arşivlerinde Selçuklu, Osmanlı ve Türkiye Cumhuriyeti devletlerine ait binlerce kıymetli tarihi eseri barındırmaktadır. 
Oluşturulan sayfada 9 ayrı salonda 300’den fazla eser eser hakkında detaylı bilgi alınabiliyor. Dijital ortamda gezilebilen ebrular, defterler, ciltler, özel eserler, vakfiyeler, tuğralar, tezhip, mühürler, fermanlar ve haritalar salonları bulunuyor. Özellikle özel eserler salonunda Fatih Sultan Mehmet Han’ın Ayasofya Câmii ve Bezm-i Alem Valide Sultan Vakfiyeleri de bulunuyor
Sayfada da yayınlanan 84 adet tarihi belgenin orjinalini ise Arşiv Daire Başkanlığında bulunan Server Efendi Sergi Salonu’nda görebilirsiniz. Bunun yanı sıra birçok ilde bulunan müdürlüklerimizde de tarihi önemi büyük eserler de ayrıca sergilenmektedir.


Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Eserler Sergisini gezmek için tıklayınız

Arşiv Dai̇resi̇ Başkanlığı
TKGM Çankaya Oran Yerleşkesi
Yukarı Dikmen Mah. 648. Cad. No: 53/C
06550 Çankaya/Ankara

Telefon : 0312 551 23 97
0312 551 24 07
E-Posta : arsiv@tkgm.gov.tr

@seyyaherol