Sitemizde aramak istediğiniz konuyu

BizdenOku - Doğru Bilgi

Silah Sahiplerinden Her Yıl Vergi Alınsın


Hükümet sürekli vergi alma peşinde.. Nereden ne vergiyi alırım diye düşünen hükümet nedense ve herkesin bildiği gibi bazı kişi ve kurumlara da vergi affı getirmekten geri durmuyor.
Havadan sudan bahanelerle vergi alınan vatandaşa yeni harç ve vergileri getirmekten ve bunları genellikle vatansever, dürüst vatandaştan almaya çalışan devlete bir kaynak da biz gösterelim dedik. 

Silahı olan herkesten vergi alınsın
Bireysel silahlanmanın hızla arttığı, sokakların Teksas'a döndüğü, cinayet ve insan yaralamanın eksik olmadığı, hatta ana baba kardeş demeden kurşunların sıkıldığı zamanımızda verilere göre 1 milyondan fazla kişide ruhsatlı silah, bunun 9 katı da ruhsatsız silah olduğu istatistiki verilerle açıklanıyor.
Eski Başbakanlardan Turgut Özal döneminden bu yana başlayan silah serbestliği sayesinde silaha sahip olma hevesiyle devlete bir kez ruhsat verilirken harç ödeyenlerden devlet kazansa da ve bireysel silahlanmaya dur demeyen devletimizin bunu kendine avantaj olarak düşünmesi açıkça ortada iken neden her yıl vergi alınmasın..
Geçen yıl yaşadığımız, taşıt sahibi genellikle zorunluluktan borç harç aldığı aracına ikinci bir vergi vermesine haklı tepki gösterse de sadece keyiften silah sahibi olanların her yıl vergi verme zorunluluğuna aldırış edeceğini tahmin etmiyoruz.
Zorunlu olarak silah taşıyan asker, emniyet ve özel güvenlik personeli haricinde, kimde silah varsa çıkartılacak kanunla 5 yılda alınan harcın her yıla çevrilerek "silah vergisi" adı altında ödemekle yükümlü tutulmalıdır.
Hatta kaçak yani ruhsatsız silah sahiplerinden de yakalandıkları durumda hem ruhsat bedelinin 10 katı ve hem de ne zaman silah edindiyse edinsin dikkate alınmaksızın geriye doğru 10 yıllık vergi cezası ödemesi zorunlu tutulsun.
İşte hazineye gelir getirecek ve dikkate alınması gereken öneri..
İnanıyoruz ki bireysel silahlanma sayısın 10 milyon olduğu düşünüldüğünde hazine büyük bir kazanç sahibi olacak böylece, zorunlu olarak araç ya da ev sahibi olanlardan alacağı vergilerden daha fazla gelir elde etmiş olacak, Devlet buradan sağladığı gelirle de garibanın canını da yakmaya bilecektir.
Araç ve mesken zorunlu bir ihtiyaç iken silah sahibi olmanın keyif ve gösteriş merakından olduğu da göz önüne alınmalıdır.
Şimdi bu önerimize TBMM'nin, göz ardı etmeyeceğini ümit ederek, bireysel silah sahiplerinin pamuk ellerini ceplerine sokturarak vergi vermesini sağlaması için yasa hazırlığı yapıp, yürürlüğe koymasına hayır demeyeceğini ümit ediyoruz.

********
Mevcut Düzenleme ve Ruhsatlı Silah Taşıyanların Dikkat Edeceği Hususlar

Silah Ruhsat-Silah Ruhsatı Sahiplerine Uyarılar
Silah Ruhsatları verildiği tarihten itibaren 5 yıl süreyle geçerlidir. 5 Yıl sonunda yenilenmesi gerekmektedir.
Müracaat esnasında getirilen evrakların geçerlilik süresi 6 aydır.

BULUNDURMA RUHSATI SAHİPLERİNE UYARILAR 

1- (Değişik: 02.12.1999 99/13749 3.Md Madde 3- ) Bulundurma ruhsatları onay tarihinden itibaren beş yıl için geçerli olup, yenileme harcı alınmak şartıyla, her beş yılda bir yenilenir. Sürenin sona ermesinden bir ay önce tebligat için gerekli işlemler başlatılır. Zabıtaca doğrudan veya 7201 sayılı Tebligat Kanunu hükümlerine göre yapılacak yazılı tebligattan itibaren altı ay içinde ruhsatlarını mevcut durumlarına bulundurma ruhsatı olarak yeniletmeyenlerin o silaha ait ruhsatı iptal edilerek, bu Yönetmelik hükümlerine göre devri sağlanır. Bu şekilde ruhsatı iptal edilen silah, hiçbir şekilde aynı şahıs adına yeniden ruhsata bağlanamaz.
Adreslerinde bulunamayan şahıslara 7201 sayılı Tebligat Kanununa istinaden ilanen tebligat yapılarak ruhsatları iptal edilir.
Yeni ruhsatın geçerlilik süresi, önceki ruhsata ait sürenin bittiği tarihten itibaren işlemeye başlar. Süresi biten taşıma ruhsatı, yenisi verilinceye kadar bulundurma ruhsatı yerine geçerlidir.

2. 6 ay içinde silah ruhsatı verilmesini engelleyen hallerden birine girdiğiniz takdirde durumu ruhsatı veren Birime bildirmeniz gerekmektedir

3. Ruhsatta yazılı olan iş veya ikamet adresinizin değişmesi halinde durumu ruhsatı veren makama bildirerek silah nakil belgesi almanız gerekmektedir.

4.Silahı M.K.E. Kurumundan satın aldığınız tarihten itibaren (60) gün içinde ruhsat almak üzere Silah ve Patlayıcı Maddeler Şube Müdürlüğüne müracaat etmelisiniz, ruhsat işlemlerini tamamlamadığınız takdirde hakkınızda 6136 SKM.ten adli işlem yapılır.

5. Silahınızı tamir, tespit ya da atış yapmak için bulundurduğunuz adresinizden çıkartacağınız zaman ya da adres değişikliğinde nakil belgesi almanız gereklidir ve bu belgede belirtilen gün ve saat haricinde silahınızı taşımamalısınız.

6. Bulundurma ruhsatlı silahınızı taşımanız halinde ruhsatsız silah taşıma suçundan hakkınızda adli işlem yapılır.

7- Ruhsatlı silah geçicide olsa bir başkasına verilemez. 

TAŞIMA RUHSATI SAHİPLERİNE UYARILAR 

1. (Değişik: 02.12.1999 99/13749 3.Md Madde 3- ) Taşıma ruhsatları onay tarihinden itibaren beş yıl için geçerli olup, yenileme harcı alınmak şartıyla, her beş yılda bir yenilenir. Sürenin sona ermesinden bir ay önce tebligat için gerekli işlemler başlatılır. Zabıtaca doğrudan veya 7201 sayılı Tebligat Kanunu hükümlerine göre yapılacak yazılı tebligattan itibaren altı ay içinde ruhsatlarını mevcut durumlarına göre taşıma ruhsatı olarak yeniletmeyenlerin o silaha ait ruhsatı iptal edilerek, bu Yönetmelik hükümlerine göre devri sağlanır. Bu şekilde ruhsatı iptal edilen silah, hiçbir şekilde aynı şahıs adına yeniden ruhsata bağlanamaz.

Adreslerinde bulunamayan şahıslara 7201 sayılı Tebligat Kanununa istinaden ilanen tebligat yapılarak ruhsatları iptal edilir.

Yeni ruhsatın geçerlilik süresi, önceki ruhsata ait sürenin bittiği tarihten itibaren işlemeye başlar. Süresi biten taşıma ruhsatı, yenisi verilinceye kadar bulundurma ruhsatı yerine geçerlidir.

2. Ruhsatınızın veriliş sebebi ortadan kalktığında ve (ruhsata mani durumlardan birine düştüğünüzde) durumu ruhsatı veren makama (Kanun'un değişik 6.maddesinin 1.fıkrası 3.cümlesinde belirtilen yükümlülüğü) (6) ay içine bildirmek zorunda ve ruhsatınızın yeni durumunuza göre tanzim edilmesini sağlamak zorundasınız. Aksi takdirde bir daha hiçbir silah ruhsatı alamazsınız.(Yönetmelik Md.16.i)

4. Silah ruhsatı verilmesini engelleyen bir durumunuzun olduğu herhangi bir şekilde öğrenilmesi yada ruhsat verilmesini engelleyen hallerden birine düşmeniz halinde ruhsatı veren makama bildirmek zorundasınız ve bu durumda ruhsatınız iptal edilir.

5. Ruhsatlı silah geçicide olsa bir başkasına verilemez.

6. Silahı M.K.E. Kurumundan satın aldığınız tarihten itibaren (60) gün içinde ruhsat almak üzere Silah ve Patlayıcı Maddeler Şube Müdürlüğüne müracaat etmelisiniz, ruhsat işlemlerini tamamlamadığınız takdirde hakkınızda 6136 SKM.ten adli işlem yapılır.
7. 6136 Sayılı Kanun'un Ek-1'nci maddesinde belirtilen; Duruşmalarda, mahkeme salonlarında, hastanelerin psikiyatri bölümlerinde, akıl hastanelerinde, ceza ve tutukevleri ile her türlü ıslah ve infaz kurumlarında veya bunların eklentilerinde, öğrenci yurtlarında, eğitim ve öğretim kurumlarında, siyasi parti toplantılarında, toplantı ve gösteri yürüyüşlerinde, sendikalarda, derneklerde ve bunların toplantı ve kongrelerinde, spor karşılaşma veya yarışmaların yapıldığı yerlerde, grev ve lokavt yapılan iş yerlerinde, TBMM ana binaları ile Meclis Başkanlığı’nca belirlenen yerlerde, silah taşımamalısınız, aksi halde ruhsatınız iptal edilerek bulundurma ruhsatına çevrilir.

KAMU GÖREVLİSİ TAŞIMA RUHSATI SAHİPLERİNE UYARILAR 

1. Ruhsatınız verildiği tarihten itibaren "GÖREVİNİZİN DEVAMI SÜRESİNCE" geçerlidir.

2. Görevinizin sona ermesi ve ruhsat veriliş sebebinin ortadan kalkması halinde (6136 Sayılı Kanun'un değişik 6. maddesinin 1.fıkrası 2. cümlesinde belirtilen yükümlülüğü) (6) ay içinde ruhsatı veren makama bildirmekle yükümlüsünüz, aksi takdirde ruhsatınız iptal edilir ve bir daha adınıza ruhsat verilmez.
3. Ruhsatlı silah geçicide olsa bir başkasına verilemez.

4. Silahı M.K.E. Kurumundan satın aldığınız tarihten itibaren (60) gün içinde ruhsat almak üzere Silah ve Patlayıcı Maddeler Şube Müdürlüğüne müracaat etmelisiniz, ruhsat işlemlerini tamamlamadığınız takdirde hakkınızda 6136 SKM.ten adli işlem yapılır.

5. 6136 Sayılı Kanun'un Ek-1'nci maddesinde belirtilen; Duruşmalarda, mahkeme salonlarında, hastanelerin psikiyatri bölümlerinde, akıl hastanelerinde, ceza ve tutukevleri ile her türlü ıslah ve infaz kurumlarında veya bunların eklentilerinde, öğrenci yurtlarında, eğitim ve öğretim kurumlarında, siyasi parti toplantılarında, toplantı ve gösteri yürüyüşlerinde, sendikalarda, derneklerde ve bunların toplantı ve kongrelerinde, spor karşılaşma veya yarışmaların yapıldığı yerlerde, grev ve lokavt yapılan iş yerlerinde, TBMM ana binaları ile Meclis Başkanlığı’nca belirlenen yerlerde, silah taşımamalısınız, aksi halde ruhsatınız iptal edilerek bulundurma ruhsatına çevrilir.

EMEKLİ KAMU GÖREVLİSİ TAŞIMA RUHSATI SAHİPLERİNE UYARILAR

1. Ruhsatlı silah geçicide olsa bir başkasına verilemez.
2. Silahı M.K.E. Kurumundan satın aldığınız tarihten itibaren (60) gün içinde ruhsat almak üzere Silah ve Patlayıcı Maddeler Şube Müdürlüğüne müracaat etmelisiniz, ruhsat işlemlerini tamamlamadığınız takdirde hakkınızda 6136 SKM.ten adli işlem yapılır.
3. 6136 Sayılı Kanun'un Ek-1'nci maddesinde belirtilen; Duruşmalarda, mahkeme salonlarında, hastanelerin psikiyatri bölümlerinde, akıl hastanelerinde, ceza ve tutukevleri ile her türlü ıslah ve infaz kurumlarında veya bunların eklentilerinde, öğrenci yurtlarında, eğitim ve öğretim kurumlarında, siyasi parti toplantılarında, toplantı ve gösteri yürüyüşlerinde, sendikalarda, derneklerde ve bunların toplantı ve kongrelerinde, spor karşılaşma veya yarışmaların yapıldığı yerlerde, grev ve lokavt yapılan iş yerlerinde, TBMM ana binaları ile Meclis Başkanlığı’nca belirlenen yerlerde, silah taşımamalısınız, aksi halde ruhsatınız iptal edilerek bulundurma ruhsatına çevrilir.

2024 YILI SİLAH RUHSAT HARÇ BEDELLERİ
  • Taşıma Ruhsat Harcı 54.889,5 TL
  • Bulundurma Ruhsat Harcı 17.566,60 TL
  • Yivli Av Tüfeği Taşıma Ruhsat Harcı 54.889,5 TL
  • Yivli Av Tüfeği Bulundurma Ruhsat Harcı  17.566,60 TL
  • Yivsiz Tüfek Ruhsatı Harcı 424,70 TL
  • Taşıma Ruhsatı Kart Ücreti 1.000,00 TL
  • Bulundurma Ruhsatı Kart Ücreti 750,00 TL
  • Yivsiz Tüfek Ruhsatı Kart Ücreti 400,00 TL
  • Kurusıkı Kart Ücreti 100,00 TL

@bizdenoku