Sitemizde aramak istediğiniz konuyu

BizdenOku - Doğru Bilgi

Kadının Beyanı Esas Değildir


Resmi Gazete'de 25 Kasım 2023 günü yayımlanan genelge ile birlikte tekrar tartışma konusu haline gelen "Kadının Beyanı Esastır" kuralının varlığı gündeme oturdu. 
Bazı medya organlarında çıkan "Kadının beyanı esastır" ifadesinin yerine "kadının kanıtı esastır" geldiği sözleri gerçeği yansıtmadığı gibi, "Kadının beyanı esastır" gibi bir kuralın kanunlarda yer almadığı da ortaya çıkmış oldu.
"Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele ile İlgili 2023/16 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesi"nin Resmi Gazete'de 25 Eylül 2023'te yayımlanmasının ardından bir çok hukukçu ve vatandaş "kadının beyanı esastır" kuralının kaldırıldığını sosyal medyada paylaştı. 
6284 sayılı ailenin korunması ve kadına karşı şiddetin önlenmesine dair kanuna ilişkin uygulama mevzuatında kadına verilmiş bir ayrıcalık olmadığı gibi, erkeği mağdur edecek bir kararda bulunmamaktadır. 
Kanundaki "şiddet mağduru" olarak geçen kavram kadın ve erkek herkesi kapsamaktadır. Buna göre, erkek olsun kadın olsun aile içi şiddete mağdur olan bir vatandaş durumunu ilgili mercilere bildirdiği  takdirde beyanı şiddetten korunmak üzere koruyucu ve önleyici tedbirler kapsamında değerlendirilme hakkına sahip olur. Bu hak da kanunda "Koruyucu tedbir kararı verilebilmesi için, şiddetin uygulandığı hususunda delil veya belge aranmaz. Önleyici tedbir kararı, geciktirilmeksizin verilir. Bu kararın verilmesi, bu Kanunun amacını gerçekleştirmeyi tehlikeye sokabilecek şekilde geciktirilemez.” şeklinde yer almaktadır. 
Bir genelge ile kanunun değişmeyeceğini bilmeyenleri ve hatta genelgede de yer almayan böyle bir tümlecin olmuş gibi gösterilmesi de hata olarak değerlendirilmesi gerekmektedir.

@bizdenoku