Sitemizde aramak istediğiniz konuyu

BizdenOku - Doğru Bilgi

Bankadaki Parayı Mirasçı Nasıl Çekebilir

Bankada Miras Kalan Para Nasıl Öğrenilir?
Mirasçılar, bankada miras kalan para ile miras bırakan kişinin hangi bankada hesabı olduğunu bilmiyorlarsa 

  • Eğer çalıştığı bankalar biliniyorsa mirasçılık belgesi ile giderek ya da vekalet vererek o bankalara dilekçe verilerek neyi var neyi yok öğrenir. ( mevduat, nakit para, hisse senedi, kiralık kasa vs )
  • E-devlet üzerinden mirasçısı olduğunuz kişi adına banka hesabı sorgulaması yaparak mevduat hesapları olup olmadığını öğrenebilirler.
    Bunun için mirasçı olan kişi e-devlet portalına giriş yapar, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun “Mevduat / Katılım Fonu Hesabı Bulunan Banka Sorgulama (Mirasçısı Olduğunuz Kişi Adına)” sekmesini kullanarak mirasçıların hangi bankalarda hesaplarının olduğunu sorgulayarak bu sayfadan öğrenebilirsiniz. ( Sayfaya ulaşmak için buraya tıklayınız )
  • O il içinde faaliyet gösteren, tahmin ettikleri bankalara giderek aynı yolu izleyebilirler se de bu zordur. Hele İstanbul, Anlara, İzmir gibi büyükşehirlerde bir hayli zordur. Tek tek tüm bankalara dilekçe yazarak sormak uzun vadede ve bıkkınlık getiren bir durumdur.
  • Birinci ve ikinci cümlede dile getirdiklerimizden sonuç alınamazsa en kısa ve en kesin çözüm Türkiye Bankalar Birliği’ne dilekçe yazmak.
Bankadaki Miras Kalan Para Nasıl Alınır?
Mirasçılık belgesi yanınızda olduğu halde, hesabı bulunan bankaya giderek bankadan, Vergi Dairesine hitaben yazılmış “miras bırakanın ölüm tarihine göre bankada mevut menkullerin miktarı yazılmış yazı alınır. 
Miras bırakanın son yerleşim yerine bağlı olan Veraset İntikal Vergi Dairesine beyannamede bulunarak başvurulur.
Veraset İntikal Vergi Dairesi, bankadaki paranın miktarına göre ödenmesi gereken veraset intikal vergisini mirasçılardan tahsil eder.. 
Vergi Dairesinden ilgili banka şubesine “veraset ilişiği yoktur” yazısını söz konusu bankaya gelir.
Banka bu belgeyi aldıktan sonra veraset ( mirasçılık) belgesinde yer alan payları oranında ödemeyi yapar.

Mirasçılardan Biri ya da Bir kaçı Paranın Çekilmesine Engel Olursa
Bazı durumlarda mirasçılar arasında anlaşmazlık bulunur ve bankadaki parayı ortak bir şekilde çekilmesi mümkün olmaz. Bu tür durumlarda, miras bırakandan kendisine kalan payını almak isteyen mirasçının yapması gereken şey; bankadaki parayı paylı mülkiyete dönüştürülmesini sağlamak için Sulh Hukuk mahkemesinde diğer mirasçılara karşı "ortaklığın giderilmesi" davası açar.
Elbirliğiyle mülkiyetin paylı mülkiyete dönüştürülmesi için Sulh Hukuk mahkemesinde açılan davada mahkeme davanın kabulüne karar vermesi halinde mirasçının, kararın kesinleştiğini gösteren kesinleşme şerhini mahkemeden alması gerekmektedir.
Sonrasında ise bankadan tek başına kendi payı oranında para çekmek isteyen mirasçının mahkemeden aldığı;
Kesinleşme şerhi,
Mirasçılık belgesi (veraset ilamı),
Mirasçının kimlik bilgileri
İle birlikte bankaya müracaat eder ve diğer mirasçılar ile birlikte bankaya başvurmasına gerek kalmadan hissesine düşeni alır.

Derleme @bizdenoku