Sitemizde aramak istediğiniz konuyu

BizdenOku - Doğru Bilgi

Atatürkün Koç Başlı İmzasını Biliyor musunuz

Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün imzasını hepimiz biliriz. Hatta son zamanlarda dövme olarak yapanların dışında giysilerde, oaraçların arka camlarında sıkça görürü olduk. Hatta saç şekillendirenler bile var. 
Bu kez biz size Atatürk'ün az bilinen ve hatta bilinmiyor bile diyebileceğimiz imzasını göstermek istiyoruz.
Ülkemizde henüz harf devrimi yapılmamış. Osmanlıca hakim olduğu senelerde..
Mustafa Kemal Atatürk'ün imzası hatta Atatürk soyadını almadan önce kullandığı imzası nasıldı. 
Mektuplarında, yazdığı ve çevirmenliğini yaptığı kitaplarda, sözleşmelerde kullandığı imzası gayet kibar ve koç başını andıran bir şekilde idi.
İşte Mustafa Kemal olduğu yılarda kullanılan imzası..






Mustafa Kemal'in orijinal imzası bulunan belgeleri İstanbul Şişli'de bulunan Atatürk Müzesinde görmeniz mümkün. 
Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk'ün hayatına adanmış tarihi bir ev müzesi olan bina 1908 yılında inşa edilen üç katlı bir ev, Mustafa Kemal, Suriye Cephesi'nden döndükten sonra bu binayı Rum asıllı bir kadından kiralar.. Annesi Zübeyde, kız kardeşi Makbule ile birlikte yaşadığı evde 16 Mayıs 1919 tarihinde, Bandırma Vapuru ile Samsun'a gidene kadar kalır. 
Ev 1928 yılında İstanbul Belediyesi tarafından satın alınmış ve Atatürk'ün bazı kişisel eşyaları orada depolanmıştır. Ev bir müzeye dönüştürülmüş ve 15 Haziran 1942'de Atatürk Devrim Müzesi olarak ziyarete açılmıştır.
Müze, Atatürk'ün tarihi belgeleri, fotoğrafları ve resimleri dışında Atatürk'ün kişisel eşyalarını kıyafetler ve koleksiyonları gibi eşyaları barındırıyor.
Mustafa Kemal Atatürk'ün İstanbul'da kaldığı evlerden birisi olan Şişli'deki Atatürk Müzesi'nde Milli Mücadele'ye dair önemli hatıratlar da yer almaktadır.

Yazı ve Foto :Erol Kara - 2024 - @erolkaranet