Sitemizde aramak istediğiniz konuyu

BizdenOku - Doğru Bilgi

Aşure Tarifleri ve Püf Noktaları


Aşure Tarifi - Püf noktalarıyla AŞURE NASIL YAPILIR

Ramazan ayından sonra en bereketli ay Muharrem Ayıdır. Hicri aylardan ilki olan ve Müslümanların yılbaşısının ilk gününü de içeren Muharrem ayının 10. gününde bilindiği gibi aşure yapmak çok önemlidir.
Tabii, hemen hemen herkes aşureyi yemeyi sever. Hele damaklara tad bırakan o enfes tadı ve güzel kokan aroması ile nefis bir tatlı çeşididir.  Aşure yapmak isteyenlerin en büyük korkusu da sulu olması, kıvamında olmaması, tadını tutturamamak vs. 
Zamanı geldiği için tarif arayanlar 28 Temmuz 2023 Aşure gününü idrak ederken aşure pişirmek isteyecek. 
Bizlerde yardımcı olabileceğimiz şekilde sizleri bilgilendirmek ve tarifler sunmak istedik.
Allah niyet ve dileklerinizi kabul etsin !

Aşure Malzemeleri Nelerdir,
Aşure Malzemeleri Nelerdir, diye sorarsanız damağınıza uygun her çeşit yaş ve kuru meyve diyebiliriz. 
Lezzetli bir aşurenin içinde yer alması gereken malzemelerden bazıları , Buğday, Pirinç, Portakal kabuğu, Limon kabuğu, Elma, Üzüm, Kuru fasulye, Nohut, Çiğ badem, Kuş üzümü, Fındık, Ceviz, 
Kuru kayısı, Nar, Toz ya da file Antep fıstığı, Kuru incir, Tarçın, Susam, Çiğ badem, Fındık vs 

Aşurenin Kararmaması İçin Ne Yapılır?
Aşure yaparken içine girecek malzemelerin sıralaması oldukça önemli. Tüm malzemeleri 3-4 suda bolca yıkayın Önce buğdaylar pişmeli ardından sırasıyla bakliyatlar, kuru meyveler, şeker ve ardından da kuru yemişler ilave edilmeli.

Aşure Şekerli Olursa Ne Yapılır?
Aşure tencerenizin altını yeniden açın ve içine sıcak su ilave edin. Fazla şeker yüzünden kıvamı da koyulaşacak olan aşureyi yeniden tam kıvamında bir hale getirmek için yapabileceğiniz en pratik çözüm bu. 

Aşure Nasıl Saklanır?
Öncelikle aşure soğumadan asla buzdolabına kaldırmayın. Kıvamı bozulacaktır ve çabuk ekşiyecektir. 

Koyu Aşure Nasıl Sulandırılır?
Aşurenin kıvamı çok sulu olursa nedeni içindeki malzemelerin ve suyun dengesizliğidir. Bu nedenle içerisine elinizde varsa biraz daha buğday ya da pirinç ilave ederek ocağa yeniden alabilirsiniz. Yoksa suyla biraz nişasta açarak ocaktaki aşurenizin içerisine dökebilir, kıvamı yoğunlaşana kadar pişirebilirsiniz. 

Ve diğer ince noktalar
  • Buğdayın iyi derecede pişmesi için akşamdan suda bekletmek gerekir.
  • Nohut ve fasulye de bir gece önceden suda bekletilmelidir. 
  • Aşure tenceresine ekleyeceğiniz kuru kayısı incir ve üzümün de kaseler içinde suda bekletilmesi yumuşacık bir kıvam elde etmenize yarar
  • Tencerenizi büyük seçmelisiniz.
  • İncir son aşamada eklenmelidir
  • Karanfil eklemek istediğinizde, aşureyi pişirmeden önce birkaç adet karanfili 1 fincan suda kaynatıp bu suyu ekleyebilirsiniz.
  • Aşure kısık ateşte yapılmalıdır. 
Aşure tarifleri için buraya tıklayarak birbirinden farklı sayısız tariflere ulaşabilirsiniz.


Derlemedir @bizdenoku