Sitemizde aramak istediğiniz konuyu

BizdenOku - Doğru Bilgi

Aracınız Savrulursa..

Bir virajı dönerken aracınız önden ya da arkadan savrulabilir. Bu viraj hatası olabileceği gibi asıl sorunun siz de olduğunu da bilmelisiniz. Zaman zaman virajların kötü yapıldığını bilhassa keskin virajlarda araçların savrularak kazalara neden olduğunu da duyarız.

Araç savrulmalarının genellikle sürücü hatasından kaynaklandığını söylemek zorundayız. Hızla girilen bir virajda aracın kontrolünü kaybetmek kazaya davetiye çıkartmak demektir. 

Önce şunu iyi bilmemiz gerekir, viraja girerken araç mutlak surette yavaşlatılmalıdır. Çevrenizde viraj olduğuna dair bir uyarı olmasa da önünü göremeyeceğiniz yollarda mutlaka tedbirlik gitmeniz kendi ve taşıdığınız insanların can ve mal güvenliği için önemlidir. 

Viraja girerken araba savrulursa ne yapmalı sorusuna cevap vermeden önce savrulma nedenlerine bakalım.

Öncelikle, araçlarda önden ve arkadan olmak üzere iki türlü savrulma meydana gelir. Savrulmanın bir çok nedeni olsa da en çok yaşananı viraja hızlı bir giren aracın arkadan savrulmasıdır. Zeminin kaygan, ıslak, karlı, buzlu  ve mıcırlı olması da hızda sonra karşılaştığımız nedenlerden sayılır. 

Aracın savrulma nedeninin altında merkezkaç kuvveti yatar. Merkezkaç kuvveti, aracın arka kısmını direksiyon yönünün aksine doğru iter. Bir diğer ifadeyle, sürücü aracın direksiyonu sağa çevirse de aracın arkası sola kayabilir.

Aracın arkasının ne tarafa kaydığını tespit etmelisiniz. Daha sonra direksiyonu aynı tarafa çevirmelisiniz. Daha net açıklamak gerekirse; aracın arkası sol tarafa savruluyorsa direksiyonu da sol tarafa çevirmeniz gerekir. Bu hamle kontra verme olarak adlandırılır. Bu şekilde aracın savrulmasını önleyebilir, kayma durduktan sonra da direksiyonu gerekli pozisyona getirebilirsiniz.

Araba önden savrulursa, bu duruma da müdahale edebilirsiniz, ancak önce önden savrulmayı anlamanız gerekir. Aracın önden savrulduğunu direksiyon hamlesi ile tespit edebilirsiniz. Araç direksiyonu çevirdiğiniz yöne gitmiyorsa aracınız önden savruluyor olabilir.

Önden savrulmayı tespit ettiğiniz zaman ilk önce ayağınızı gazdan çekmeniz gerekir. Bu sırada kesinlikle fren ve gaz pedalına basmayın. Aracın doğru pozisyona dönmesini bekleyin. Fren ya da gaz pedalına basmanız durumunda araç viraj dışına gitmeye devam edebilir.

Tüm bunlardan önce yapmanız gereken kural basit olarak şu şekildedir. Bir virajı güvenli bir şekilde dönmek için özellikle bilmediğimiz yollarda viraj öncesi direksiyon ve tekerlekler düz durumdayken frene basılır, hız düşürülür gerekirse vites küçültülür. Viraj içerisinde kesinlikle frene basılmaz.

Doğru viraj nasıl alınır? 

Virajı alırken yolu ne genişlikte kullanacağınız birçok dış etkene bağlıdır. Viraj içindeyken, karşı yönden araç gelip gelmediğini görmemizi engelleyen ağaç ve benzeri görüş engelleyici birtakım etkenler veya yolun şehir içi veya şehirlerarası bir yol olup olmadığı gibi birçok örnek sayabiliriz. Doğru viraj alımında ideal sürüş çizgisi “dıştan gir -içe kapan – tekrar dışa açıl” şeklinde olmalıdır. Bir virajı dıştan (yani sağa dönülen virajlarda yolun soluna yanaşarak, sola dönülen virajlardaysa yolun sağına yanaşarak) dönmek esas alınan konudur. Aracı viraj içinde yavaşlatmak yerine, viraja gerekli vitesle, hız düşürerek, aracın lastiklerinin yere tam olarak tutunabileceği şekilde, mümkün olduğunca dıştan girmek idealidir… 

@bizdenöte