Sitemizde aramak istediğiniz konuyu

BizdenOku - Doğru Bilgi

Araç Kullanma Yaş Sınırı 69 Oldu


Türkiye’de 69 yaş ve yukarısında bulunan ehliyet sahiplerine yasak geldi. Resmi açıklamaya göre, ehliyet için 68 yaşını dolduran sürücüler araç kullanamayacak. İşte detaylar

Büyük otobüs şoförleri için minimum yaş sınırı 26, maksimum yaş sınırı ise 69 olarak belirlendi. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, pandemi sonrası ticaret hacmindeki artışı karşılamak amacıyla bu yaş sınırını 69’a yükseltti. Kahramanmaraş’taki depremler ve sürücü eğitimlerindeki aksamalar nedeniyle bu düzenleme 2024 sonuna kadar uzatıldı. 68 yaşını tamamlayıp 69 yaşına giren sürücüler, ticari araç kullanma yetkilerini kaybedecekler ve alternatif iş seçenekleri aramaları gerekecek.
Karayolu Taşıma Yönetmeliği’nin 34. maddesine göre, taşıma işlerinde çalışacak şoförlerin ilgili mevzuat gereğince mesleki yeterlilik belgesine sahip olmaları, büyük otobüs kullananların en az 26 yaşında olmaları ve 66 yaşını geçmemiş olmaları gerekiyor. Ancak, Aralık 2023’te yapılan geçici düzenleme ile bu sınır 31 Aralık 2023 tarihine kadar 69 yaşından gün almamış olmak şeklinde değiştirildi.

Ehliyet Yenileme Süreleri
65 yaşını dolduran sürücüler için ehliyet yenileme süresi 3 yılda bir olarak belirlenirken, 80 yaşını dolduran sürücüler için bu süre artan riskler nedeniyle 2 yılda bir olarak zorunlu hale getirildi. Bu süreçlerde, sürücülerin ehliyetlerini güncellemeleri gerekecek.

Ajanslar