Sitemizde aramak istediğiniz konuyu

BizdenOku - Doğru Bilgi

Temassız Kart Soygununu Nasıl Yapıyorlar

Koronalı günlerde, insanların birbirleriyle temaslarında yakın olmaması, daha hijyen kuralların getirilmesi kredi kartı kullananlara da 2006 yılından beri bazı kişilerin kullandığım ancak genellikle müşterilerin kabul etmediği temassız kartlar iyice çoğaldı.
Bankaların adeta zorunlu tuttuğu temassız banka ve kredi kartları giderek artmaya başladı. Alışveriş esnasında şifre kullanma zorunluluğu olmayan temassız kartlar, getirdiği kolaylık yanında tehlikeli olmaya da başladı.
Temassız ödeme özelliğiyle kullandığımız kartlar nedense geldiği günden bu yana, önlem alınmazsa önümüzdeki zaman içerisinde daha bir çok zararlara yol açacak gibi görünüyor Bankaların limiti azaltma taleplerini kabul etmediği ya da iptal etmediği temassız kartlardaki limitin fazlalığı, dolandırıcılara adeta bayram ettiriyor. 
Çıktığı günden bu yana yapılan ufak çaplı soygunlar oluyor ancak şu sıralar herkesin temassız kart kullandığını bilen cin fikirliler sizin farkına varmayacağınız şekilde mümkün olan en yüksek meblağları kendi hesaplarına aktarmak için çabalıyor olabilir.
Emniyet Müdürlüğünden bir yetkili, bu tür mağduriyete uğrayan çok sayıda insanın kendilerine ya da savcılıklara şikayete gelmesine rağmen, 100 TL den az olan miktarlarda ve kimse bu harcamanın farkında olmadığı için mağdur sayısının ne kadar olduğu konusunda bilgi verilemediğini belirtti.
Yetkili, bu olayda 'NFC' teknolojisi kullanıldığını belirtti. NFC teknolojisi kullanılarak kablosuz bağlantı ile cihazlar arasında kurulan bağlantılarla kredi kartlarından para çalındığını dile getirdi.
Manyetik alan sayesinde yakına yaklaşılan kişinin cebinde taşıdığı kredi kartından haberi olmadan para çekiliyor.
Metrobüs, metro, tramvay veya toplu taşıma araçlarında bu yolla hırsızlık daha fazla yapılıyor. 

Temassız Kart Soygununu Nasıl Yapıyorlar
Olay şöyle gerçekleşiyor, siz herhangi bir işletmede sırada beklerken cüzdanınız pantolonunuzun arka cebinde duruyor, yahut toplu taşımada ilerlerken ufak bir çantada cüzdanınızı taşıyorsunuz.
Minimal bir pos cihazıyla çaktırmadan yaklaşan kişi şifre istemeden kartınızdan tahsil edileceğini bilerek yazdığı meblağı cüzdanınıza yaklaştırıyor ve ödemeyi alıyor.
Pos cihazından düşük seviyede bir ses geliyor olsa da o kalabalıkta sizin bu sesi duymanızın imkanı yok.  

Temassız Kart Soygunundan Nasıl Korunursunuz
Temassız Kart Soygunundan korunabilmek için kredi kartlarınızı alüminyum folyo ile sarın, cebinizde çantanızda öyle taşıyın. Tüm kartlarınızı bir arada üst üste bırakın. 
Cüzdanları pantolon ceplerinde ya da çantaların dışa bakan yüzlerinde tutmayın
Kart ekstrelerini düzenli kontrol etmelisiniz 
Eğer ekstre incelemesi sonucunda şüpheli bir işlem gördüyseniz bunu bankanıza bildirin.

Bankalar Para Çekilen Posu Bulabilir mi ?
Bir işyeri olmak için bankayla karşılıklı anlaşma yapılması gerekiyor. Banka değerlendirme sonrasında talep edene POS cihazı veriyor. Eğer, banka itirazı inceleyip hangi postan çekildiğini tespit ederse o kişi hakkında şikayetçi olabilir, dava açabilirsiniz 

@bizdenoku / 2023