Sitemizde aramak istediğiniz konuyu

BizdenOku - Doğru Bilgi

Mahkemesi Olan Askere Giderse Ne Yapmalıdır ?

Askerdeyken mahkemeniz varsa ya da mahkemeniz sürerken askere gitmek zorunda kalırsanız ne yapmalısınız. ?
Ceza Muhakameleri Kanunu’na göre bir kişi, mahkeme devam ederken ya davacı ya sanık, ya davalı, ya da tanık durumunda olabilir. Peki dava devam ederken bu durumda olan kişiler ne yapmalıdır. Mahkemeye gelmezse bu durumda ne olur?
Bir cezanın yargılaması yapılırken tebligat yapıldığı , duruşma günü tebliği yapıldığı halde duruşmaya bir mazeret belirtmeden gelinmediği durumda zorla getirilme kararı verilir. Duruşmaya katılmak zorunda olan biri geçerli bir mazereti varsa bu durumunu duruşma öncesi mahkemeye bildirmek zorundadır.
Yazımıza konu olan geçerli mazeretlerden biri olan silah altına alınan biri bu durumda ne yapacaktır.
Askerlikle alakası olan kişilerin yanı sanığın askerde olması demek duruşmaya istese de katılamayacağı anlamına gelecektir ve mahkemeler bu durumu olumlu bir mazeret olarak kabul eder. Askerlik görevini yapan şahıs, mahkemenin olduğu ilde ya da il dışında bulunuyorsa ise bu durumunu bir dilekçe hazırlayarak mahkemeye bildirebilir. Mahkeme bu mazereti kabul ederse bu durumda duruşma ertelenir ve yeni bir gün belirlenir ve o gün sanığa tekrar tebliğ edilir.
Duruşmayaya askerlik nedeniyle gidemeyecek olan kişi, Askerlik yaptığı yerden alacağı bir belgeyi de dilekçesine ekleyerek en yakın adliye kalemine müracaat ederek davanın görüleceği ildeki mahkemeye gönderilmek üzere duruşma gününden çok önce dilekçesinin gönderilmesini sağlar.
Mesela;
Şanlıurfa'da askerlik yapıyorsanız ve duruşmanız İzmir'de ise yazacağınız dilekçenin züerinde
İzmir .............mahkemesine sunulmak üzere Şanlıurfa Cumhuriyet Başsavcılığına hitaben bir dilekçe yazmanız gerekir.
Unutulmaması gereken, mahkemeye mazeret sunulmadığı takdirde gıyabınızda hoşunuza gitmeyecek karar verilebildiği gibi hakkınızda zorla getirme kararı çıkartılabilir.
Mazeret dilekçesi avukat aracılığıyla hazırlanırsa kurallara uygun olacağı kesin olur. Resmi bir belge olduğu için resmi bir dille yazılmalıdır. Mahkeme mazereti kabul ettiğinde süreç normal işlemeye devam eder ve sanık müsait olduğunda dava görülür.

Dilekçe Örneği


................ MAHKEMESİ HAKİMLİĞİNE
gönderilmek üzere
................ CUMHURİYET BAŞ SAVCILIĞINA

 
 DOSYA NO          :…../…… ESAS  

TALEPTE BULUNAN
SANIK                  : …………. TC………………..  
ADRES                  : 

TALEP KONUSU: MAZERET BİLDİRİMİ HAKKINDA 
 
AÇIKLAMALAR: 

  1. Ben yukarıda belirtmiş olduğum ……/…..dosya numaralı davada ................ olarak bulunmaktayım. Mahkemenizce görülecek olan  …………….. tarihli duruşmaya o tarihte ……………..………………………………….’ de askerlik vazifemi yapmakta olduğum / olacağım için katılamayacağım.
  2. Söz konusu dava için ifademin bulunacağım yerdeki yetkili mahkemece alınmasını veya duruşma tarihinin ileri bir tarihe ertelenmesini talep etmekteyim.
  3. Talebim doğrultusunda talebimin kabul edilerek gerekli olan işlemlerin yapılmasını arz ve talep ederim. 
Deliller : ........................ Komutanlığından alına askerlik yaptığıma dair belge ve sair deliller
Hukuki Nedenler : İlgili mevzuat
Sonuç ve Talep : Yukarıda kısaca açık aldığım nedenle mazeretimin kabulüne karar verilerek bulunduğum ildeki Mahkemede ifademin / savunmamın alınmasını ya da başka bir tarihe ertelenmesini dilekçe ekinde sunduğum posta pulları kullanılarak yeni duruşma tarihinin taraflara tebliğine karar verilmesini saygılarımla arz ve talep ederim …/……/….

TALEPTE BULUNAN
 ………………. 

Derleme @bizdenoku